Saturday, May 5, 2012

kamu teh susu yang bagaimana?


Sebenarnya beberapa minggu lepas, aku telah separa berjanji dengan mama untuk menghapdet blog ini tapi disebabkan pengurusan masa yang kurang cemerlang, barulah harini aku berkesempatan untuk menulis lagi. Eksaited oh! Bila menulis dalam bahasa melayu ni, taipannya tak henti-henti, idea datang mencurah-curah, ilham dari Allah! Tapi kalau tulis bahasa omputih taipan tu jadi tersekat-sekat, keyboard senyap saja, jari tak menari serencak menulis bahasa melayu. Ilham masih ada, tapi kemahiran berbahasa omputeh itu yang berkurang. Makanya, perlulah aku tingkatkan pembacaan bukubuku dan blogblog omputeh! Sedih kalau tengok ramai rakanrakan yang amat lemah penguasaan bahasa inggrisnya tapi masih malas membaca buku. Tapi kagum dengan mereka yang tersekatsekat dan berterabur juga penyusunan ayatnya, grammarnya pun entah ke mana, tapi masih mencuba untuk bertutur dengan baik. Tapi aku seperti biasa masih di tampuk yang sama. Level bahasa inggeris serupa sahaja seperti di sekolah menengah dahulu! Kamu semua macammana?

Semenjak tinggal di mesir ini, banyak sungguh teguranteguran dari Tuhan yang aku terima. Teguranteguran ini pun bukan calangcalang teguran tapi sungguh serius, datang bertimpatimpa, hari ke hari. Jika harini aku lupa maka beberapa hari lagi pasti ada tegurannya. Uniknya teguran dari Tuhan ini, kebanyakannya tak secara langsung. Teguran datang dalam bentuk individu yang menceritakan masalah kepada aku!

Bukan sedikit antara kalian semua yang menghubungi aku di facebook. Dan setiap permasalahan yang aku baca amatamat mengetuk hati aku. Kalian semua mahu berubah menjadi lebih baik, dan ini teguran unutk diri aku dan rakanrakan yang lain yang sudah lama berkampung di tampuk yang sama. Sudah bertahun di mesir tapi iman masih tidak mengalami revolusi sehebat revolusi mesir yang menjatuhkan Mubarak!  Di mana iman yang bisa menjatuhkan kemalasan, kebuntuan, kepasifan dan ke-tidak-effektif-an?

Sebenarnya kenapa begini? Pastinya kerana aku mudah lupa. Masih ingat lagi ceramah Ustaz Nouman Ali Khan yang like so feymesss right now, kata beliau, dalam Al-Quran pasti kita akan terbaca peringatanperingatan dari Tuhan yang berulangulang. Kerana emangnya fitrah manusia itu selalu lupa, lebih banyak peringatan yang diulang maka menunjukkan lebih mudah manusia lupakan peringatan itu. Sangat penting untuk kita semua memahami poin ini, kerana memang sebenarnya inilah puncanya kenapa kita sering …sering apa ye? Tibatiba blank. Sering buat dosa yang sama mungkin?

Dan bukan sedikit juga yang meletakkan ekspektasi (lol sounds better than expectation) yang amat tinggi kepada penulis blog yang hina ini.

‘Qistina pasti selalu dapat mumtaz kan?’

“Qistina pasti sangat pandai kan?’

(Oh tidak, result saya rahsia bhaii! Sudah beberapa waktu juga aku berhenti menjadikan result sebagai pengukur kejayaan, cuma sebagai pengukur adakah aku sudah cukup effektif dalam pengurusan ilmu. Berbeza kan dua ukuran itu. Kerana kalau aku jadikan result sebagai pengukur kejayaan, bila dapat result hebat pasti aku rasa cam aku ni pandai sangat je. Bila result teruk aku akan down seolaholah dunia aku ni berkisar around result je. Tapi kalau dengan result yang bagus menunjukkan aku bertambah effektif, maka aku yakin, bolehlah aku mula menambah aktivitiaktiviti selain mengulangkaji di rumah, cuba jadi lebih bermanfaat kepada masyarakat!)

Komenkomen sebegini  lah yang sering membuat aku kembali refleksi kondisi diri, kondisi iman ku, kondisi pemikiran ku, kondisi hati ku, kondisi niat ku dan macammacam lagi. Sering juga aku bertanya kepada diri sendiri, apakah yang cuba disampaikan Tuhan melalui komenkomen sebegini?

Mungkin, mungkin saja, sebagai motivasi kepada aku untuk meletakkan usaha yang lebih efektif dalam mencapai kejayaan. Lihatlah, betapa ramai antara kita yang selesa dengan keadaannya sekarang, tidak merasakan keperluan unutk berubah menjadi lebih baik. Kan?

Sudah selesa dengan result yang cukup baik, makanya mahu kekalkan jadual harian sebegitu saja. Tdur, makan, class, solat, ulangkaji, dan tidur lagi. Exam tiba, berhempas pulas, resultnya hebat, puas hati dan ulang lagi rutin yang sama untuk semester hadapan. Nah, apa lagi yang kamu mahukan setelah itu?

Pada pandangan saya yang kecil ini, rugi benar kalau rutin inilah yang kita amalkan. Pemikiran tidak berkembang, yang berkembang dan bertambah hanyalah ilmu pengetahuan dari class sahaja. Keperibadian dan bakatnya masih sama seperti yang tahun dulu, kalau kecil keperibadiannya, maka kecillah hingga saat ini. Kalau kurang keyakinannya, maka tahuntahun mendatang pun, keyakinannya serupa itu jugalah.

Hampir 2 tahun di mesir, tapi aku masih kesal dengan diri yang masih belum pernah berguru dengan manamana syeikh yang  di sini. Sedangkan manusia dari seluruh pelusuk dunia berpusupusu ke sini untuk berguru. Malahan penguasaan bahasa arab pun masih lemah. Sememangnya ramai benar pelajarpelajar Malaysia di sini yang masih amat lemah berbahasa arab, menunjukkan ketidakpedulian yang amat meninggi dalam kalangan kami. Niat di hati ingin jadi lebih baik dari ini, pulang ke Malaysia nanti mahu berkeperibadian yang baru dan lebih baik. Jangan risau lah Hannah, nina akan tetap layan je lawaklawak awak yang kurang matang itu.

Setelah menulis panjang berjelajela, dan membiarkan ayatayat tungganglanggang bermaharajalela tanpa dicantikkan dek kerana penguasaan bahasa melayu yang masih lemah, ingin saya sampaikan poin yang tak kurang penting iaitu perubahan yang bergerak. Kenapa bergerak? Kerana ramai yang berubah lalu berhenti di pertengahan jalan, ketika merasakan diri sudah selesa. Sentiasalah bergerak dalam berubah, kerana kita tak pernah sempurna!

Namun janganlah dalam usaha mengasah bakat dalam diri, kita pikul seribu jawatan dan melupakan pelajaran dan harapan ibubapa di Malaysia. Nanti sedih dey oll kat sana. Tapi seimbangkanlah. Kalau hebat sikit, boleh lebihkan penglibatan dalam persatuan. Kat sini ramai je yang aku perhatikan, sibuk 24 jam, pasti ada saja kerja yang perlu dilakukan untuk membawa manfaat kepada orang lain, tapi pelajarannya pun mantap! Nampak keberkatan dari Tuhan kerana usahanya yang ikhlas untuk membantu agama Allah. Sungguh aku tak mahu tergolong dalam golongan mereka yang kerjanya menghadap buku dan tengok movie saja, itu namanya tak seimbang, bukan sporting ke open minded ke hape. Ntah kat mana lah minda boleh terbuka dengan sikap tak peduli sebegitu.
Makanya, seimbangkanlah. Tengok movie pon tengok movie jugak, at the same time carilah sesuatu yang boleh menjadikan kamu bermanfaat kepada masyarakat sekeliling.

Teh susu kalau banyak sangat teh akan pahit.
Banyak sangat serbuk teh pun akan berkeladak.
Banyak sangat susu akan cair.
Kurang gula akan kurang manis.
Jadi seimbangkanlah dalam berubah!

Sekian resepi teh susu untuk hari ini.

*Mintak maaf kalau kurang jelas dalam penyampaian, sebab memang aku kurang arif dalam menulis, dan aku mahu elakkan banyak kali edit sebab nanti tak ter publish pulak bila aku cuba capai kesempurnaan. Aku mengaku aku menulis tanpa rangka dan idea yang jelas. Itu sesuatu yang perlu dibaiki. Tapi ini pasti membuat kamu lebih berfikir kan, sebab mesti korang like ‘seriously kau nak cakap pasal hape nih?’, lalu kamu akan berfikir dengan lebih dalam, maka pemikiran pasti bertambah tajam. Wahh.

Lusa exam tapi gaya macam tak exam. Ini sikap kurang cemerlang!

Baik boss. Assalamualaikum.

“ya Allah, selamatkanlah saudarasaudara kami di Syria!”

Nik Qistina Nabihah Nik Abdul Malik,
9.48pm Iskandariah, Mesir.
Tak sabar mahu pulang ke Malaysia.
 (style jugak buat ending camni, nampak so professional)

No comments: