Monday, February 8, 2010

failed qiam..oh


Sudah lama aku menyepi kan?
Muahahaha.
But I’m back with good news.

Sudah jumpa blog Yunaa!

Aku bukanlah peminat Yuna, cuma excited. Tak tahu kenapa. Bukanlah aku ni nak jadi macam Yuna ke apa. Atau nak nyanyi macam Yuna. Atau nak cute macam Yuna. Cuma nak baca blog dia.

Its not that it matters that much, just happy to stalk another blogger.

Tapi aku tahu, banyak lagi benda yang important dekat dunia ni, contohnya, aku sendiri.

Semalam aku telah dikejutkan untuk bangun qiamullail. Bukannya orang kejut, tapi terjaga sendiri. Setelah penat dan puas aku berdoa, maka termakbul sudah doa aku, untuk bangun qiamullail betul-betul di sepertiga malam.

Tapi entah kuasa apa yang took over me, aku tidur balik. Bukan TERtidur balik, but simply, tidur balik, just like that. Without qiamullail itself.

Bila aku terjaga bangun Subuh, baru terasa, that betapa bodohnya aku. Ntah pape. Ingat senang ke orang yang suka tidur macam aku untuk terjaga qiamullail macam tu?

So, kenapalah aku kecoh sangat kan?

Sebab waktu aku terjaga tu, aku tersangatlah segar. Aku terjaga, then jenguk-jenguk tingkap, nak check cerah ke gelap. Langit gelap. Maknanya masih awal kan. Then aku tercari-cari handphone yang tersepit celah katil. Betapa segarnya aku waktu tu, aku berjaya keluarkan handphone tu dari tersepit.

Bila tengok jam, it was 4:01 am.

Memang waktu yang ideal untuk hamba-hamba Allah sedunia untuk sujud rebahkan dahi atas sejadah. Entah berapa banyak malaikat turun tengok orang sembahyang kan.

Tapi entah kenapa, dengan semangatnya, aku duduk, then, Bismillahirrahmanirrahim, tidur balik. Nyum nyum. Macam best sangat je. Siap baca Bismillah lagi tu. Padahal teruk sangat.

Bukannya aku mengantuk pun, malah tak mamai langsung!
Jadi aku masih tak faham kenapa aku boleh tidur balik without solat sunat even 2 rakaat je. Jahilkah aku? Rasanya bukan jahil. Tapi sedikit bodoh.

Perasan tak aku ni jenis yang suka comfortkan diri sendiri? Sebab aku tulis SEDIKIT bodoh, bukannya bodoh sahaja.

Alhamdulillah, sekali lagi Allah makbulkan doa aku dan kejut aku sekali lagi pada pukul 5:30, which then I snoozed the alarm clock for God knows how many times, till it stopped working.

Aku pun tak tahu kenapa begitu. Bila dah terbangun Subuh, I told myself, ‘Lessons are to be learned’. Kiranya ini pengajaran untuk aku supaya lain kali, bila terjaga, biarlah mengantuk macammana sekalipun, perlu qiamullail.

Sekali lagi proses comfortkan diri sendiri yang amat nyata. Aku memang seorang yang berjiwa positif. Oh tidak dapat dinafikan.

So kawan-kawan sekalian, jomlah qiamullail okayyy.



5 comments:

ery said...

rajen gile kau weh
nk join qiam
tp kau kena kjot aku
sumpah nk

qistina said...

aku pun sumpah nak..sies bila aku ade credit, maka aku akan call kau. okayy?

liyana nadhirah said...

sori nyampuk cket,ley x nina..
em ske ar bce blog nina ni..hehehe...
em, yah taw sa2 bnde nila,
bab qiamullail ni..
qiamullail ni mmg satu nde y sgt susah sgt...ish2,mmg toi2 ssah klu nk istqamah..huhuhu
tp kan, da satu kata2 ni y yah pgg..
kalau kte dkejutkan pada tgh2 malam utk qiamullail, tu maknanya Allah telah trunkan malaikat utk kejutkan kte bribadah pdNya..
bersyukurlah..
tp andai kte x terbgun dri tempat tidur kte 2, ckupla skdr beristgfar @ bertahmid @ berzikir pdNya, wpown sekali, wpown kte masih bbring d tmpat tido kte wak2 tu...
sbb kte bimbang, Allah xkan hantar mlaikat lagi, utk kjutkan kita pd malam ke2 n ke3 n sterusnya..
algkah ruginya kte kan pd wak2 tu kan...
iAllah, Allah akn brikan kte kkuatn utk trus bertahjud pd mlm2 berikutnya...
bonne chance mselle!wish u gud luck!=)

qistina said...

thanks yah..mmg nina pun rase allah kejut..takut gop kalau lame2 dok bangun bile allah kejut, kekg allah fed-up doh nok kejut..betul ah sekadar istighfar tahmid sume boleh buat time baring, tp nina takmoh asyik buat yang sekadar je, nak buat banyak2 sikit..
bab ibadah biar tamak skit op?
insyaAllah..

doh bakpe yah sapa cakap french?
merci~

liyana nadhirah said...

iAlllah Allah akn tlg kita selagi kte menolong dri kita...
yah pun sme..susahnyer la nk istqmah ni..huhu,,rabbuna yusahhilna...

yah taw tu je lam french or.jgn reply,cz yah xtaw nde len dos(xcited dooh dpt gune)..hehe..merci 2 mende??
cz bhs ke2 mesir, french,2la nk la cedok sket2 klu bley..