Tuesday, August 10, 2010

surat cinta buat makcik

Assalamualaikum. Hari ni saya nak tulis surat untuk makcikmakcik yang ke masjid Alhamdulillah. Tapi saya nak tukar kata ganti nama saya kepada Qis. Biasanya budakbudak GMN la yang panggil aku Qis. Tapi jika sesiapa ada yang nak muntah dengan keterlampauan feminism saya, silalah muntah. Tapi jangan la banyak sangat, batal puasa nanti I taknak tanggung oke. Kenapa? Sebab saya nak la berbunyi feminine sikit. Manalah tau makcikmakcik ni ada anak  imam muda kan.

Dear mokcik timoh,

Mokcik tolonglah rapatkan saff tu, mokcik timoh weh. qis bukanlah ustazah, tapi qis tahu gok kite kena rapatkan saff tu. Kekgi kambing hitam dok kat celahcelah ruang kosong tu. Syaitan diikat, tapi kambing lupa untuk diikat kerana pengembala sibuk bertarawih. Qis boleh je nak masuk kat celahcelah tu, tapi qis kena diet dulu, atau solat mengiring, mazhab apakah gitu? Dan juga, ruangruang kosong tu telah menyebabkan minda qis berimaginasi begitu jauh sehingga ke bumi igloo nun di sana. Adakah para penghuni igloo sedang menangkap ikan, bertarawih atau sedang bercanda dengan penguin? Tolong lah mokcik, rapatkan saff, rapatkan ukhuwah, jangan sombongsombong ye.

Dear makcik Zah (orang kl),

Makcik, qis bukannnya jeles mana pun, mashaAllah, memang cantik sejadah makcik tu. Besar pulak tu dohh, boleh gulingguling lagi kan? Makcik tak payah lah bawak sejadah gabakgabak sangat makcik, kesian makcik kat sebelah tu, dia nak rapatkan saff tapi dia takut makcik tak kasik dia solat atas sejadah makcik. Bukannya dia berburuk sangka ngan makcik. Tapi makcik tengokla, dia tu terlupa nak bawak sejadah (pasal kat rumah tadi husband dia dah marahmarah sebab lambat so dia pun macam culture shock la, terus gabra lalu tertinggal sejadah dan anak di rumah) then makcik pulak tak offer sejadah makcik. Sure la dia rasa kurang cambest kan gitu. Tolong lah makcik, kalau sejadah gabak sangat, sila la berkongsi. Sharing is caring you.

Dear mokcik Nab,

Mokcik, kalu sejadoh mokcik tu kedutkedut, buat lah straight balik lepas solat. Bukannya qis penyibuk mokcik, tapi serabut ngat eh mate qis bile tertengok. Kedutkedut macang kain cotton dok iron, kedutkedut macang cadar katil lepas bangun subuh, kedutkedut macang muke jiran mokcik. Nok solat kan mokcik, nok jupe Allah, kenelah kemaskemas mokcik, kene lawo. Lawo doh mokcik tu,  biar ah tadok gigi pong, tapi penampilan kena kemas gok mokcik. Tolong lah mokcik, ratakan sejadah, okeng? ,ßwarga Terengganu tambah ng kat belakang.

Dear makcik katdepanskali,

Makcik, seriously jubah makcik lawa gila. Siap bungabunga lagi you. Qis nak satu boleh? Tadi lepas witir, qis nak kira bunga atas jubah tu, tapi tak  sempat pasal makcik lari laju sangat macam lumba lari 100m. Nak gi mana makcik? Tak sabar nak makan ke you? Oh ok sorry bukannya qis perli makcik balik awal, qis mainmain je. Ok lah qis tarik balik perli tadi tu. Kirim salam anak makcik. Tolong lah makcik, nak jubah satu!

Dear makcikmakcik tua sekalian,

Makcik, qis sangat respek makcik pasal makcik larat solat 21 rakaat. Memang strong sangat la makcik. Nak tengok muscle sikit bole? Tadi masa qis berhenti lepas rakaat 12, qis segan la jugak sebab makcik keep on solat je eventhough makcik sangat mengantuk berdiri sambil kepala terlentoklentok. Makcik tengah feel surah baqarah rasenye. Pastu qis bukak quran jap, pap pap pap, tadaaaaa, qis jumpa ayat yang pak imam tengah baca! Pastu qis ikut la pak imam baca. Hehehe makcik jeles tak qis jumpa ayat tu? Jeles? Alhamdulillah. Tolong lah makcikmakcik, qis pun nak musclemuscle macam makcik. Sharing is caring you.

Dear makcik yangsukatiang,

Makcik, makcik bagi la qis solat kat sebelah tiang tu. Qis cepat penat bila solat banyakbanyak, pasal qis baru je buat operation, belum fully recover lagi. Sesungguhnya skruskru dan besibesi dalam badan qis perlukan rehat. Makcik, kasik la tiang tu kat qis. Nanti bila qis penat solat, qis boleh rehat kejap, tak perlu la asyikasyik keluar saff, nanti kesian orang lain nak kena rapatkan saff lagi. Lagipun, ruang kat tiang tu besar, bolehlah qis baringbaring dan gulingguling bila qis penat. Tolong lah makcik, bawakkan bantal and tilam esok untuk qis.

Dear makcik katseblahmama,

Makcik, tadi kan masa qis salam ngan makcik, qis kan tunduk banyakbanyak sebab makcik tengah separuh duduk separuh diri (multitasking woh), bila qis kiss tangan makcik tu, sakit dohh belakang qis! Lupa takbole tunduk melebihlebih. Tolong lah, lain kali makcik pulak cium tangan qis. Kissing is caring you. Kirim salam anak.




Makcik, belajar niat yokk!


Selamat menyambut ramadhan. Blog ini sudah berkulat.

7 comments:

Wahidah said...

selamat menjalani ibadah puasa qis..:)

qistina said...

lalu qis berkata, kamu juga! semoga kita semua dapat berkat dan keampunan di bulan yang supermulia ini. ameen :)

The Poyo Me said...

saya tunggu rage terawih nih. ada gak orang wat. hehehe!

salam puasa from your silent reader!

qistina said...

terawih terlalu best untuk didiamkan begitu saja.

salam terawih!

nur syahidatul zubaida said...

seronok la post ni :P

btw,selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak ni :)

phadden thyra said...

hahhaa.
kelaka la weyy.
hmm.ko ni mmg super duper observer.
*clap3x
happy Ramadhan yerr

qistina said...

bedah - bukan post yg seronok, makcikmackik tu ha yang menyeonokkkan. selamat menyambut bulan penuh barakah :)

phadden - tu la pasal, nak khusyuk gila pun susah!
happy ramadhan phadden!!!