Friday, November 20, 2009

jom......!







  • baca quran everyday
  • solat sunat banyak-banyak (qabliah, ba'diah, hajat, tahajud etc...solat sunat boleh tampung kekurangan solat fardhu kat akhirat nanti tau)
  • bangun untuk qiamullail (tau tak selemah-lemah qiamullail ialah terjaga dari tidur, bangun menghadap qiblat dan ingat kebesaran Allah s.w.t?...pastu tidurlah balik)
  • letak at least seringgit (if possible) dalam any charity box
  • sembahyang berjemaah kat bilik (untuk perempuan laa, for guys, ape kate korang pegi jemaah kat masjid?)
  • nasihat and dakwah sebanyak mungkin
  • puasa every isnin and khamis (janganla malas my dear friends, bukannye susah sangat puasa ni)
  • solat sunat dhuha before pergi class pagi-pagi (aku dengar org cakap, solat dhuha ni pembuka rezeki...wahhhh!)
  • baca ayat kursi selepas solat fardhu (barangsiapa membaca ayat kursi di akhir setiap sembahyang fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain)
  • wirid selepas solat
  • baca mathurat pagi dan petang (lepas subuh or dhuha, and lepas asar)
  • SOLAT AWAL WAKTU!
this is just roughly apa yang terlintas kat otakku, kalau ada banyak lagi ajakan, maka silalah beritahu aku.
sharing is caring!

ps; aku tak tau kenapa ada space besar kat atas tu, nampak cacat semacam....aku buta IT.

2 comments:

ceriterasayer... said...

nina, try blogging pki windows live writer...lgk senang, byk font n kaler...gmba pon bley edit...kdg2 blog nk b'dakwah kna eye catching jgk maa...

nina said...

eye catching...yaa urs caught my eye..hehe. aku sangatla malas n buta sume tu, so xtau nak buat ape lahh. how lahh??