Monday, November 23, 2009

subuh x hari ni?

As a student and stay kat hostel or away from family, aku confirm korang sure ade tertinggal solat subuh. subuh gajah ke. alaa biasela tu kan. aku rase the best way nak bangun subuh is tido awal tapi actually mende tu xde la effect sangat pon. so i assume, the most important thing is NIAT. memang la niat tu penting, tapi kalau xde usaha sendiri x guna jugak. before tido tu, niat esok nak bangun solat subuh. Mintak dikejutkan oleh malaikat. And...pasanglah alarm clock. Tapi aku rase, kalau alarm clock je pon x guna. So make a note/reminder. Kalau guna alarm clock kat phone korang yang canggih tu, boleh buat note kann? So set pukul berapa nak bangun subuh together with the note. Note tu buat lah yang menakutkan. haha. Contohnya :

a) Bangun! jangan tarik balik slimut kulit babi tu!!!
b) Bangun! nanti kubur sempit!!
.........etc

Tapii...kalau mende2 camni pon still x bangun subuh, ikut suka korang lah. Papepun, kalau memang ade niat, insya-Allah Allah akan tolong :)

The thing is JANGAN AMBIL MUDAH PASAL SOLAT. maybe kat dunia x rase apa-apa, actually tanpa kita sedar iman kita berkurang, Allah tarik hidayah, rezeki and lain-lain lagi. 

4 comments:

♥darina.srkdk♫ said...

btol3! dr awal sampai akhir!

a said...

ninaa,give me ur blog email
nk invite
sbb ak dh private kn blog aku
hee :)

nina said...

qistinanik@yahoo.com
Tkapad-apasal nak private2 pulak?? Malu2 ke? Muahahahha...
Doreen-too true!

a said...

xde ah,
family ak da bce blog aku
malu gilaaa
hahaha