Thursday, December 3, 2009

what i learnt

hannah cakap it was so sudden that i posted pictures from our trip to cambodia and suggested that aku beritahu korang bahawa i went to cambodia for 5 days for eiduladha. kira macam buat charity lah. so everything was so much fun and aku learnt a lot of stuff.

ada satu makcik keep on talking to we Malaysians dalam bahasa Cham, translator cakap dia mostly cakap pasal agama. terharu tengok makcik tu, dah tua sangat dah, but still keep walking around untuk doakan we Malaysians sebab dia syukur sangat we all helped her and the villagers.
she even insisted to give her telekung yang maybe she got from donation too, to an auntie yang lupa nak bawak telekung. eventhough she's the one in need, dia still nak tolong. memang hati dia mulia.

teringat istilah itsar ; mementingkan orang lain lebih dari diri sendiri.

Tidak sempurna iman salah seorang di antara kalian hingga dia mencintai untuk saudaranya apa yang dicintai untuk dirinya…” (HR. Al Bukhari, no. 13 & HR. Muslim, no. 45)

apa yang aku belajar?

''Innal muslim akhul muslim''
sesungguhnya muslim itu saudara bagi muslim lainnya.

3 comments:

atika said...

Bestnye Nina
i hope i can be there too :))
rindu kau la pulak

nina said...

hhihihi i now..aku ponnnn!

KEY 505 said...

wow.
best nyeee weyhhh.
nanti when we meet,
do tell me more bout the whole journey. :)