Sunday, December 6, 2009

maaf jika terkasar bahasa..heee

Ape nak buat kalau….

Kawan korang (biasenye kat hostel laa) makan food korang sampai habis? For sure hati korang panas je tengok container tu kosong, and to make things worse, korang belum sentuh pun makanan tu. Nasihat aku is, korang janganlah menyumpah-nyumpah dalam hati. Instead, halalkan je lah makanan tu, niatkan as sedekah kat kawan-kawan korang tu. Ni barulah amalan yang mulia. Tapi kalau TWIN (Hannah?) korang yang makan sampai korang sakit hati, marah je..biar bagi pengajaran..ehehhehe.

JANGAN kunci makanan dalam locker!

Kalau kita kedekut dengan manusia, maka tak hairanlah kalau Allah pun rasa nak kedekut dengan kita. Kalau Allah tarik balik rezeki yang DIA kasik baru tau. Walaupun chocolate yang korang baru beli tu mahal, tak bermakna korang kena makan chocolate tu sorang-sorang. Aku pernah dengar quote,

‘’Happiness when shared, is doubled,
And sadness when shared, is halved’’

Pada aku, FOOD=HAPPINESS. So jomlah share makanan korang dengan aku..hehe.

Maybe korang pandang sebelah mata je apa yang aku cakap ni, sebab korang tak sedar, padahal ni lah lumrah hidup kat hostel. 5 tahun aku duduk hostel, and skarang pun still duduk hostel, jadi aku tau manusia yang suka kunci makanan and manusia yang suka sangat habiskan makanan orang (tak beradab langsung!) ni wujud.

Tau tak, benda yang terbaik untuk disedekahkan or di-share dengan orang lain ialah benda yang paling kita suka?

“tidak sempurna iman kamu sehingga dia SUKA UNTUK SAUDARANYA APA YANG DIA SUKA UNTUK DIRINYA” [Muslim]

so kalau ada benda yang korang suka or sayang sangat-sangat, meh share dengan aku..hehe.

Aku pernah offer food aku kat someone ni, pastu boleh pulak dia cakap..

‘’elleh nina, kau offer kat aku sebab food kau tu tak sedap kan?’’

WTF????
(note that, wtf here means WHAT THE FISH?? hehe.islamik tak? Tanak mncarut punya pasal)
aku benci orang yang mencarut macam berzikir



aduhai... amik je lah gedik 


Aku rasa nak cubit muka dia, tumbuk dia, sumbat food tu dalam mulut dia sampai tercekik(ok agak melampau ye nina) . Apelah salahnye kalau die accept offer aku tu and anggap je aku ni ikhlas kan? Memang aku ikhlas pun, and it’s not even funny that die doubted intention aku. Makanan tu rezeki aku and aku nak share dengan kau lah. Ni cara aku tafsirkan bahawa aku bersyukur dengan rezeki yang  Allah kasik kat aku. Aku tak nak jadi hamba yang kufur nikmat. And aku hope Allah luaskan pintu rezeki aku the moment aku sumbat makanan ni ke dalam mulutmu, wahai temanku.

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.”(Ibrahim :7)

See???
So, apa kata kau makan je food yang aku offer ni?




2 comments:

THYRA.lf said...

nina,
i wondering sape yg ckp cmtu??
ko annoying dulu2 kala,
that's whyy.
nway,aku dpt 1% kesedaran.
thnx beb
:P

nina said...

adushhhh kejam nye ayat kau.


yayyyyyy good3. ur welcome :)